Zaterdag op 1 december 2012 is de Meteorologische winter begonnen en dat kon je gelijk ook wel merken aan het weer. In heel Nederland viel in de afgelopen weken al meer dan 15 cm sneeuw en zo veranderde ons land in een mooi wintertafereeltje.
Tijd om de hengels maar in het vet te zetten dan?
Nou, ik dacht het niet!

De forel in de winter
In de winter koelt de watertemperatuur flink af en kunnen er zich ijsranden langs de vijvers vormen als het gevroren heeft. De forel vertraagt en zal niet meer zo snel warm lopen voor snel binnen gedraait kunstaas. Het is beter om vlak boven de bodem te vissen en het aas langzaam binnen te draaien. We moeten onze aaspresentatie dus gaan aanpassen aan het gedrag van de forel. De wintermaanden zijn dus prima maanden om er weer lekker op uit te gaan en te gaan vissen op forel en zalmforel. Sterker nog: De forel en dan met name de regenboogforel is zelfs de meest populaire soort vis om op te vissen in de winter.

Het vissen op forel of zalmforel is een uitdaging en een avontuur. Dat moet je beslist eens ontdekken. Vang je tijdens de moeilijkere omstandigheden in de winter dan een mooie forel, dan heb je ook een goed verhaal om mee thuis te komen.
Vergeet dan vooral niet meteen een foto te laten maken en deel je verhaal met ons via het vangstformulier op deze website, dat je hier heel gemakkelijk hier kunt invullen >>

Aaspresentatie in de winter
De wintermaanden gedraagt de forel zich heel anders als in de zomermaanden. Daar waar ze in de zomer erg actief zijn, zich vaak aan de oppervlakte begeven, erg hongerig zijn en dus fel reageren op snel binnengevist aas, zal je in de winter toch een tandje terug moeten schakelen en werkt langzaam binnenhalen van het aas of statisch vissen veel beter. Kunstaas is in de wintermaanden daarom ook niet echt aan te raden. Neem natuurlijke aassoorten zoals; meelwormen, wasmottenlarven, dauwpieren, maden of viskuit.

De bodemmontage met de bodemtaster
Omdat de forel in de wintermaanden zich op de bodem ophoudt, kunnen we het beste met een bodemmontage vissen. Het aas wordt hierbij vlak boven de bodem aangeboden. We willen natuurlijk niet dat de worm, made of wasmotlarf door de modder gaat slepen. Om dit te voorkomen wordt er een drijflichaam geplaatst, enkele centimeters boven de haak. Je kunt de haak enkele malen door het drijflichaam steken, zodat het niet gaat verschuiven en je de precieze hoogte boven de bodem kunt bepalen. Je kunt er echter ook voor kiezen om meteen onder het drijflichaam een split- of knijploodje te bevestigen. Je kunt het drijflichaam dan altijd verschuiven, om zo in de gewenste waterlaag te vissen. De grootte van het drijflichaam is afhankelijk van de grootte van het aas. Neem je bijvoorbeeld dauwpieren of viskuit, dan heb je een groter drijflichaam nodig dan voor maden of wasmottenlarven, omdat deze aassoorten in verhouding zwaar zijn. Maak het echter niet al te groot, want de forel houdt van kleine hapjes in de winter.

De bodemtaster is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, maar wel in Duitsland goed te verkrijgen. Deze bodemtaster (in het Duits: Bodentaster genoemd) is een zwart staafvormig werpgewicht dat gemaakt is van stevig schuimstof met aan de onderzijde een messing gewicht. De lijn loopt door het oogje aan de bovenzijde en blijft steeds loodrecht op de bodem staan. Dit voorkomt dus dat het aas door de modder gaat slepen. Een ander voordeel is dat het onder water nog maar een vierde van het oorspronkelijke gewicht heeft van het gewicht boven water. Zo weegt de bodemtaster van 8 gram dus onder water nog maar 2 gram en voorkomt dat het aas wegzinkt in de modderige bodem.

Lokatie
Blijf niet op een plek zitten, maar zoek de vijver af naar forel. Dat gaat prima met deze montage. Beweeg na de inworp de hengel zijwaarts, zodat hij onder een rechte hoek met de lijn komt te staan, Laat de montage vervolgens aan een strakke lijn naar de bodem zakken. Zo merk je precies wanneer hij op de bodem aanbeland is.
Het is heel gemakkelijk om met deze montage een groot gebied te bevissen en het systematisch af te zoeken naar forel.

Voor lokaties van mooie forellenvisvijvers zie je op deze pagina een overzicht >>

Langzame aaspresentatie
Aangezien de forel niet achter snel binnen gevist aas zal aangaan, is het dus zaak om het aas heel langzaam te laten bewegen. Laat het een tijdje liggen en sleep het met een draai aan de molen weer een beetje binnen en laat het weer liggen enz. De tussenposen kun je variëren van een 10/20 seconden tot een à 2 minuten. Altijd blijven proberen wat het beste is. De bodemtaster komt omhoog, maar zal niet de modder opwervelen, waardoor de forel altijd een heldere blik op het aas zal houden.

Een voorzichtige aanbeet in de winter
Het typische van vissen op forel in de winter is dat de forel slechts heel voorzichtig zal toehappen op het aas. Het is dan ook aan te raden om een hengel met zeer gevoelige top te nemen. Laat de hengeltop in de richting van het aas wijzen en hou de top voordurend in het oog. Zo mis je geen aanbeten. Blijf altijd geconcentreerd. Vissen in de winter kan moeilijk zijn, omdat de aanbeet soms slechts een hele kleine trilling is in de top. Blijf dus altijd op je hoede en alert. Je moet dan ook meteen reageren en aanslaan, anders mis je het landen van een mooie forel.
De meeste aanbeten zullen zijn, als het aas weer in beweging komt, vlak na de rustpauze.

Als je dan die mooie forel landt, zul je zien hoe spannend en avontuurlijk het is. Het is een veel grotere uitdaging dan in de zomer, herfst en lente, maar het loont de moeite. Wanneer het landschap licht bevroren is, of er een laagje sneeuw ligt is het ook nog eens genieten van het winterse landschap. Achter de geraniums zitten bij de stoof, kan altijd nog!

Hier volgt de bodemmontage stap voor stap;

Montage:
1.) Neem een bodemtaster bijvoorbeeld van Exori, 8 gram
2.) Voer deze vrij door het bovenste oog van de bodemtaster op de hoofdlijn.
3.) Neem vervolgens een gummiestopper
4.) Bevestig dan een normale of drie-voudige wartel op de hoofdlijn
5.) Hieraan komt een onderlijn van 30 tot maximaal 50 cm onderlijn
6.) Bevestig 5 tot 6 cm boven de haak een drijflichaam, piepschuim, kurk of bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor verwarmingspijpen.
7a.) Steek de naald een paar keer voor het drijflichaam, zodat dit niet al te snel verschuift
7b.) of bevestig een klein split- of knijploodje meteen onder het drijflichaam.
8.) Neem als aas bij voorkeur wasmottenlarven. Meelwormen of dauwpieren kan ook.

Vliegvissen op forel

We hebben het in dit artikel alleen gehad over het forelvissen met de spinhengel, maar ook vliegvissen is prima mogelijk. Wat goed werkt is een goed verzwaarde imitatie van een kokerjuffer, zoals de leadhead van Hans van Klinken. Ook hier dient de nimf, aan een haak van 14/00 of 16/00, heel langzaam te worden binnengevist.
Neem een 4 tot 6 meter lange leader van fluorcarbon en een opvallend gekleurde beetverkliknker bij de punt van de vlieglijn om de aanbeet weer te geven.
Geef de nimf, na de worp, voldoende tijd om te laten zinken en haal hem dan uiterst langzaam binnen. Deze montage werkt zelfs als de vijver al een beetje is dicht gevroren. Hiermee zul je prima resultaten gaan boeken!

Extra tips voor het forelvissen in de winter:

Winter vistip 1: Je kunt de natuurlijke aassoorten ook i.c.m. drijvend forellendeeg proberen.
Succesverzekerd!
Fluoriserende groene deeg met glitters is een prima keuze voor de winter.
Binnenkort volgt meer informatie waarom deze kleuren en geuren zo verlokkend kunnen zijn voor de forel en waarom hij juist in bepaalde tijden op specifieke kleuren en geuren sneller toebijt dan op andere kleuren, dus hou deze website in de gaten!

Winter vistip 2:: De forel is in de winter ook erg georiënteerd op geuren.
Vandaar dat we de levende aassoorten adviseren.
Je zou echter ook eens verse of gekookte garnalen kunnen proberen die je met een dobbermontage vist.

Winter vistip 3:: Wat ook goed werkt in de wintermaanden is forellendeeg knoflook of kaas. Ook deze zijn sterk geurend en daardoor zeer aantrekkelijk voor de forel. Probeer dit ook eens aan de bodemtaster montage en je zult zien dat je succes hebt.

Winter vistip 4: De forel is in de winter lang niet zo actief meer als in de zomer.
Het is daarom zaak om op zoek te gaan naar de forel en grote gebieden af te zoeken.
Dit zou je ook kunnen doen met de dobbermontage. Maak dus gebruik van fluorescerende kleuren forellendeeg en maak gebruik van de wind. Dit deeg is ook voor de niet-hongerige forel in de winter toch goed te zien. Bied ook hier het aas aan net boven de bodem, want daar zullen de forellen zich ophouden.

Winter vistip 5: Less is more in de winter.
Beweeg dus niet te snel en niet te veel. De forel is traag en zal ook niet snel achter een aas aan zwemmen. Vertraag de presentatie.

Binnenkort volgt een zeer eenvoudige montage voor het vissen op forel in de winter, die zowel voor beginners als gevorderde forelvissers zeer geschikt is om meteen toe te passen. Super simpel dus, maar zeer effectief! Dus hou deze website in de gaten …

Veel forelvisplezier!
© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens


8 comments

 1. Wat is precies een ,,ZALMFOREL”, ik lees die kreet wel vaker, maar
  weet niet waar die naam vandaan komt

 2. Hallo Chantal.

  Ik ga die bodemtaster zeker gebruiken.Heel mooi.
  Dank je

  Gerard

 3. Mooi al deze info. Ik ben als beginner op zoek naar een zo simpel mogelijke montage voor komend voorjaar; welke grootte haak? dobber/drijver etc. Ik hou de site scherp in de gaten 🙂

  • Chantal Hermkens

   Beste Matthijs, heb je de gratis e-books al gelezen. Ik ben benieuwd of je er al nuttige informatie uit hebt kunnen halen. Ook op deze site gaan we binnenkort weer van start met diverse nuttige tips, dus hou dit inderdaad maar in de gaten. We gaan leuke dingen doen! Ondertussen wens ik je veel visplezier. Heb je een leuke vangst, dan kun je die altijd melden op onze website!

 4. Jazeker, het ebook is in goede orde ontvangen. Het lezen ervan en de tips hier hebben mij geinspireerd om niet tot het voorjaar je wachten maar om over twee weken te gaan vissen op forel in het Zuidlimburgse De Geulhof. Ik ga het proberen met powerbait Van Berkley en kreeg nog een tip; bij licht weer zwarte pasta met wit te gebruiken omdat dit goed afsteekt tegen een blauwe lucht bij helder water. Bij slechter weer zou een combinatie van groen(met knoflooksmaak) met wit veel aanbeten opleveren. Eerst even de geknede vorm van het aas testen op dat het draait, inwerpen, bij aanbeet eerst meegeven en dan aanslaan …. ik ga het allemaal uittesten als forellen-rookie 🙂

 5. O, en ik ga voor een simpele dobbermontage hoewel de bodentaster ook interessant is; eentje voor de forel-trip erna

 6. Ik lees dat de forel in de zomer veel meer actiever is dan in de winter. Maar als je forel wild vangen in de zomer is dat moeilijker dan in de winter. Omdat het water in de zomer te warm is dan jagen ze niet echt.

 7. G.J.F.Voortman

  Mooie en leerzame informatie zetten jullie op papier. Nu ben ik echter zeer nieuwschierig wat de inhoud is van een e-boek. zou ik daarvoor ook in aanmerking kunnen komen? Met vriendelijke groet, G.Voortman.GJF

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *