Hier kun je een aantal van de vele vragen over forelvissen lezen, die reeds gesteld zijn.
Ook zijn er al op diverse vragen antwoorden gegeven door mijzelf en de lezers, waarvoor hartelijk bedankt!
Misschien weet jij al een antwoord op de vragen? Ik hoor het graag!
Dan kun je antwoord geven via onderstaande links!

Heb jij zelf een vraag? Stel deze dan hier >>

82: Gerry
Jaren geleden had ik een plastic flesje met zout en poeder, als dan de vlieg te nat werd stopte je de vlieg in dat flesje, en dan effe schudden, en de vlieg was weer droog, althans het bleef aan de oppervlakte. Nou is mijn vraag bestaat dit nog, en hoe heet dat spul? groetjes, Gerry

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Rudy van Duijnhoven:
Het zal waarschijnlijk om Shimazaki Dry-Shake gaan, dit is nog te koop of te bestellen bij vliegviszaken die zaken doen met Rudi Heger / Traun River Products, dit zijn de winkels die ook Sage in het pakket hebben. Het kan ook rechtstreeks bij Rudi Heger besteld worden, website: www.rudiheger.eu.


81: m.f.faay
Hoe vis ik drijvend en hoe vis ik in de spronglaag, op forel?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


80: Dominique Fanton
Zijn er manieren om snel door te krijgen op welke diepte de vissen zitten. Waar gaat de forel samen liggen en wat is de invloed van wind en weersomstandigheden; koud, warm, wind e.d. op het aasgedrag van forellen?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


79: N Damen
Krijg mijn rookkast niet aan het branden,en de lijn dikte s voor zalmforel; Wil graag opheldering hier over. Kast is gemaakt van RVS , 1000mm hoog, 450mm breed en 450mm diep, boven 2 gaten en ook onder regelbaar ,van ieder 40mm, in de vaste deur zit de la 270 lang ,en 200 breed. Alvast bedankt. N damen

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Hein
Eerst de vissen ”marineren” ik laat ze 10 uur in zout water staan (per liter 1 eetlepel bruine basterd suiker en 7 eetlepels zout) dan moet je ze goed droog maken.
Daarna zorg je dat je de rookkast of met briketten of hout opstookt naar 80 graden dan hang je de vis er in en houd de temperatuur een kwartier tot 20 min op 80 graden (afhankelijk van de dikte van de vis, dit moet je even leren) en zorg dat de temperatuur rond de 80 graden blijft, nu is de vis gaar en kan er rookmot op het vuur gegooid worden, de temperatuur zakt nu naar plusminus 50 graden, zorg dat er een beetje trek in de ton is maar zet onder alles bijna dicht en laat het zo drie kwartier roken. Hein.78: jan
Ik vind weinig terug over vissen op grote forellen in de herfst. zoals over haken, dikte en lengte onderlijnen en sbirulino. De soorten montage snap ik wel, maar de rest is zeer vaag.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Beste Jan, In principe kun je met precies dezelfde montage, lijndikte, lengte en haak vissen op grote forellen, als op normaal formaat forellen. Het is dan wel zaak om de slip ver open te zetten, zodat, mocht je er een grote forel aanhebben, de lijn niet meteen knapt.
Je kunt de forel dan rustig laten uitrazen en hem na verloop van tijd langzaam binnen halen.


Het advies is normaal altijd: probeer zo licht mogelijk vissen. Ook op grote forellen. Zo is het dus mogelijk om zelfs met een 0,14 onderlijn een dikke forel eruit te halen. Ben je niet zeker genoeg, neem dan gewoon een iets dikkere onderlijn bijv.: 0,16 of 0,18. De haak is bij voorkeur nr. 8 of 10. Afhankelijk van het aas dat je erop zet. De lengte van de onderlijn is normaal afhankelijk van de montage en vijverdiepte 0,80 tot 1,2077: Graf Etienne
Zou je mij kunnen uitleggen hoe men forel kunt roken in een barbecook rookoven. Heb het een paar keer geprobeerd, maar het lukt mij niet. Dank bij voorbaat.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Dominique Fanton
Heb je je forel op voorhand gepekeld en goed afgedroogd. Je moet natuurlijk bij een normale rookoven ook smaakstoffen toevoegen tijdens het roken. Dat kan uiteraard moeilijker in een barbecook of wel ?


Waarschijnlijk is de dikte van forel ook bepalend ( met dikte bedoel ik rugbreedte ) Afhankelijk vd dikte moet het rookproces verlengd worden. Wat is het probleem: de smaak of het doorzakken vd forel?76: oyen vic
Wanneer gebruik ik glas om te slepen met de tremarella-methode en wanneer best een 2 of 3gr loodje.Of is dat iedereen zijn goesting? Waarschijnlijk hangt het af van de snelheid van afzinken en de vijverdiepte.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Dominique Fanton
Bij glas gaat je aas meer zweven en bij snel indraaien gaat dat meer naar de oppervlakte gaan. Wil je toch dieper vissen dan moet je bij het indraaien toch pauzes inlassen of toch nog een extra lood bevestigen. Bij lood en ketting ga je meer op de bodem blijven slepen .

Antwoord: Chantal
Beste Vic, dat heeft inderdaad met het afzinken te maken. Als je wil dat het aas snel naar een bepaalde diepte of naar de bodem afzakt, gebruik je lood. Het glas zal minder snel afzinken door het gewicht en de weerstand en zal daardoor meer zweven in het water.


75: Joop
Wat is beter, een gevlochten lijn of een gewone lijn en welke dikte kan ik het beste gebruiken voor zalmforel?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Dominique Fanton
Gevlochten lijn is meer zichtbaar voor de vis.


Dyneema is dan weer meer onzichtbaar maar heeft geen rek en is wat minder sterk. Maar je hebt er wel meer gevoel mee om bvb met sbirolino te vissen ( zonder dobbel ) en om verder mee te vissen uiteraard ( geen rek is betere beetregistratie )


Goede nylon lijn is oa Aso. Zeer sterk en goed op de knopen. Daar moet je vooral naar kijken. Je kan dit eenvoudig testen in de winkel door een knoopje te maken en dan te trekken. Vaak breken lijnen dan gemakkelijk en zijn dus in dat geval niet zo goed , zeker niet om zwaardere zalmforellen mee te vangen . Dus testen !!!74: Ben Halbesma:
Welke lijn is beter? de S-force lijn of gewoon nylon?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?73: Dick Haagsman
Wat is de beste manier op forel of zalm te vissen in de klaralven rivier of het vattern meer. Ik ga voor het eerst naar Zweden alle tips zijn welkom. Alvast bedankt. Dick Haagsman, Waddinxveen

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?72: Tony
Wil graag de tremarella techniek eens uitoefenen. Kan dit ook met een lang spinhengel van 370 ( met dunne top) of moet je hiervoor weer een speciaal tremarella hengel kopen?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Dominique Fanton
Het gaat vooral om de gevoeligheid van de top. Die moet gevoelig zijn, maar je moet toch kunnen sturen . dus moet toch ook een beetje weerstand bieden. Gulden middenweg. Ik denk wel dat je hengel geschikt is, maar op kleine vijvers is ze om praktisch te vissen toch wat lang hoor.71): Graf Etienne
Zou je mij kunnen uitleggen hoe men forel kunt roken in een barbecook rookoven. Heb het een paar keer geprobeerd, maar het lukt mij niet. Dank bij voorbaat.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?70): Jan Gorkink
Wat is een goede kleur honey worm van trigger-X bij welke omstandigheid ?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Jacob Middelhof:
Probeer altijd de natuurlijk kleur te benaderen. Dit kun je doen door meerdere kleuren samen te kneden. Klinkt vreemd maar er komen verrassende kleuren te voorschijn. Ik neem bvb als het zonnig is, kleuren die boven water iets opvallen en IN het water duidelijk zijn te zien. Men zal en moet dit zelf proberen.
Bijvoorbeeld: neem een flinke klodder wit en neem een klein klontje zwart, probeer nu zodat de honyworm links wit is en rechts helemaal zwart. Trek je nu de worm door het water ,door het draaien is het net of die knipoogt. Werkt bij mij perfect. Voor het bovenstaande geldt proberen proberen en nogeens proberen. Lukt het je dan is alles verder een fluitje van een (euro)cent.

Antwoord Chantal:
Voor honey worms van Trigger X geld hetzelfde als voor powerbait. Bij zoning weer gebruik je het beste de donkere kleur zwart of wit. Bij bewolkt weer gebruik je het beste de felle kleuren. Lees hier meer over honey worms in dit artikel: http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=15998


69): Ernst-jan Freië
Hey, Ik ga in de zomervakantie naar oost-noorwegen, nu hoop ik dat u daar een stukje ervaring van hebt en mij hierover tips kan geven, hiermee vooral:

– welk aas?

– speciale hengel?

– hoeveel mm lijn(dikte)?

– met een bootje meer naar het midden van het meer trekken of vanaf de kant vissen?

Hoop dat u/jullie mij hier antwoord op kunnen geven
M.v.g. Ernst-jan Freië

Antwoord Eric Huibers:
Gewoon een licht snoek hengeltje 2-delig met gevoelige top. Aas: spinners.

Antwoord Chantal Hermkens:
Ik ben geen Noorwegen-kenner en weet dus ook niet hoe je daar het beste kunt vissen. Wat ik wel als advies kan meegeven is; vraag het de lokale bevolking of vissers die er aan het vissen zijn. Zij kunnen je vaak goed advies geven en hebben ervaring met die omgeving. Hoe precies te vissen hangt altijd van de lokatie en het weer af. Dit kan ook weer sterk van plaats tot plaats verschillen.

Antwoord Richard van der Haven:
Ik ben al meerdere keren in Noorwegen op forel wezen vissen, echter je kunt ook daar heel veel manieren vissen. Ik vis daar altijd met een Arca Trouter Blazer 245 CW 3-25 gram. Als aas gebruik ik hoofdzakelijk morio’s waarvan ik de kop verwijder. Het systeem hangt ook weer af van de weersomstandigheden, maar het meest gebruikte door mij is een semi zinkende montage met een onderlijn van 1.8 mtr. Wel de aaslijn verzwaren met een 0.2 grams knijploodje op ongeveer 35 cm van de haak.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


68): Marcel
Aan de waterkant ontvang je veel verschillende/tegenstrijdige informatie van collega vissers.
Is er een richtlijn om aan te geven onder welke omstandigheden je het beste kunt beginnen met forellendeeg of natuurlijk aas (maden / meelworm / wasmot / ….)

– tijd van het jaar (seizoen)

– dag deel (ochtend / middag / avond)

– watertemperatuur

– weersomstandigheden (zon / bewolkt / wind(stil))

– enz….

Antwoord Richard van der Haven:
Ik ben al meerdere keren in Noorwegen op forel wezen vissen, echter je kunt ook daar heel veel manieren vissen. Ik vis daar altijd met een Arca Trouter Blazer 245 CW 3-25 gram. Als aas gebruik ik hoofdzakelijk morio’s waarvan ik de kop verwijder. Het systeem hangt ook weer af van de weersomstandigheden, maar het meest gebruikte door mij is een semi zinkende montage met een onderlijn van 1.8 mtr. Wel de aaslijn verzwaren met een 0.2 grams knijploodje op ongeveer 35 cm van de haak.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


67): J. Nijmeyer
Meelwormen zijn, ondanks hun relatief harde pantser en geringe beweeglijkheid, een veelgebruikt forelaas. Vanwaar dit effekt?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Juist door zijn harde pantser is hij goed op de haak te zetten. Zou hij zacht zijn, dan zou de meelworm meteen zijn vorm verliezen of van de haak afvallen. Hoe italiaanse wedstrijdvissers ze op de haak zetten, kun je heel mooi in dit artikel bekijken en lezen: http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=3465


66): paul visser
Wat moet de afstand van de haak -wartel-lood en dobber zijn op de vislijn. gr Paul

Antwoord Richard van der Haven:
Als de vis hoog in het water zwemt zet ik een knijploodje op 15 cm van de haak af, is meestal een 0.2 of een 0.4 gram
Dit omdat dan de onderlijn bij een drijvende montage een stuk hoger zit.
Als ik op de bodem vis is mijn onderlijn ongeveer 80cm lang en zit het knijp loodje op 30-40 cm van de haak. Als ik met powerbait vis zal het loodje 0.8 gram zwaar zijn, met wasmoten 0.2 gram

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


65): A.H.M. Verrijdt
Hallo, Heb al enkele malen geprobeerd om Powerbait te gebruiken .
Alleen hoe gebruik je dit op de juiste manier?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Richard van der Haven:
Ik maak de meest simpele powerbait montage door de powerbait eerst te kneden, dan een tonnetje wrijven tussen mijn vingers. De haaklijn op het tonnetje leggen en de haak in het tonnetje laten verdwijnen. Op het einde dus onder de haak druk ik licht met mijn duim nagel in de powerbait zodat er een inkeping ontstaat. Dit is meer dan voldoende om het aas te laten roteren.

Antwoord Chantal:
Je kunt powerbait op allerlei manieren aan de haak maken. Je kunt er heel veel vormen van maken die verleidelijk zijn voor de forel om toe te happen. Het lepeltje is echter een vorm die zijn dienst al lang bewezen heeft en is heel makkelijk te maken. In dit filmpje (middenin het artikel) kun je zien hoe je dit maakt: http://forelvistips.nl/forel-vis-tips-en-trucs/montage-wokkel-van-powerbait-combinatie-meelwormen/


64): Ronny Olemans
Voor welke geuren is de forel gevoelig? Is er een seizoensafhankelijke geur? Als ik me niet vergis zal de forel ruiken, horen en dan van dichtbij zien en toeslaan. Ik ga er dus van uit dat de forel zelfs bij slecht zicht wordt aangetrokken door geur en geluid van het aas. Het is dus van minder belang dat het zicht niet zo goed is. Ik zou eerder denken dat de vis geen honger heeft. Is er geen voedselbron in de buurt ?

Antwoord Richard van der Haven:
Ik maak gebruik van alleen nog maar carlic of te wel knoflook geur/smaak powerbait. Vaak vermeng ik er zelf nog extra knoflook poeder door heen, soms zelfs kerrie of paprikapoeder. Ik gebruik een reeds leeg gemaakt potje om deze varianten te bewaren.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


63): Leo Kersten
Graag ontvang ik meer informatie over het vissen met z.g. Tremarella systeem.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Hoi Leo, voor uitleg over het Tremarellavissen heb ik een artikel geschreven in 2 delen: Tremarella Tips&Trucs: Welk materiaal heb ik nodig? Dit artikel vindt je op deze pagina: http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=948162): Erwin Hartendorp
Welk aas kan ik het beste gebruiken en wat is dan de beste montage manier.
Hoop snel van u te horen.
Groetjes Erwin

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Beste Erwin, Beginnerstips forelvissen: alle begin is moeilijk? om te beginnen met forelvissen zou je dit artikeltje eens kunnen lezen in 3 delen. Daar wordt vanalles uitgelegd over het material, welk aas je kunt gebruiken en nog veel meer: http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=9945


61): evert-jan de beijer
Hoe kun je het best vissen op een dag met veel wind? zijn er dan plekken waar je beter wel of niet kunt gaan staan op een vijver?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Maurice
Bij veel wind afhankelijk of die al een aantal dagen een bepaalde richting heeft. Vissen haaks op de wind naar inwaaihoek. ( Voedsel wordt namelijk een bepaalde hoek in gedreven ) en is dus forel daar ook vaak te vinden. Als de wind elke dag andere richting heeft dan maakt het niet veel uit. Dus check het weer een aantal dagen van te voren. Ik gebruik meestal meteogrammen. ( ffkes googlen). Afhankelijk van hoe hard het waait de zwaarte van je dobber/glas/ tremarella ketting etc…. aanpassen. Ik bekijk dat terplaatse…. Dus omgeving observeren want op een open vlakte kan het harder waaien dan bv een vijver met veel bos of bomen eromheen

Antwoord Richard van der Haven:
Ik ben het helaas niet helemaal eens met Chantal, een buldo of e wel die fel gekleurde dobbers die je met water kunt vullen zijn niet echt geschikt om op forel te vissen. Meestal gooi je hiermee je onderlijn in de knoop. Omdat je geen drieweg wartel kunt gebruiken. Ik vis met veel wind meestal in de hoek waar de wind op staat. Dus tegen de wind ingooien. Ik gebruik hiervoor meestal een drijvende sibrilino van 8-10 gram die ik heb voorzien dmv een spuitbus van een oranje deklaag. Zo is de dobber ook met een hogere golf beter zichtbaar. De onderlijn is meestal 80 cm lang…verzwaard met een knijploodje, gewicht daarvan is afhankelijk of ik met levend aas of powerbait vis.5

Antwoord Chantal:
Op dagen met veel wind zou je eens kunnen proberen om te vissen met een water-dobber / water-bolletje. Dat zijn van die rood witte ronde dobbertjes. Deze vul je met slechts een klein beetje water. Neem een lange onderlijn van ± 1,20 m. Het aas gaat dan heel vreemd door het water bewegen, wat de forel kan verleiden om toe te happen. Ik ga er binnenkort een artikeltje over schrijven, dus hou de site in de gaten. Succes!


60): Mark
hallo, Welke hakensteker kan ik het beste gebruiken voor forel ?.
heb nu zo’n ijzeren mat voor een oogje op, maar deze werkt niet goed.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Maurice
Dit is toch nog steeds mijn favoriet: http://www.fizzdizz.com/nl/tft-hook-releaser-1pc#.Uig30MsaySM
Gebruik: Ik vis na 20 jaar weer op forel. En heb deze aangeschaft is echt het beste tot nu toe. Forel vangen , landen , doden , afsteken in hart, haken steker door de lijn en door trekken tot aanslag van de haak dan een lichte slag de bek in met haken steker en haak is los. Indien je goed aanslaat tijdens de beet zou de haak voor in de bek zitten dan kun je hem met de hand onthaken. Succes!

Antwoord Chantal:
Ik heb een artikel geschreven: Beginnerstips forelvissen: alle begin is moeilijk?

Hierin staat een model hakensteker die het gemakkelijkste te gebruiken is voor het onthaken van forel. Je hebt ze van allerlei merken en het model kan iets verschillen, maar dit type is in ieder geval het handigste. Vraag er maar eens naar bij je visvijver. Je kunt ze vaak daar kopen of lenen. Succes!

Hier is de link naar het artikel: http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=994559): J.J.M.Bosman
Hoe monteer je het makkelijkst een Spro ballerina dobber?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Een voorgelode ballerina dobber voor optimaal slepend vissen. De ballerina wordt ook vaak gebruikt voor het vissen met een ‘pilootdobber’ montage op de onderlijn.


58): Albert-Jan Veening
Powerbait komt in allerlei kleuren en variaties. Meestal vissen we met wit of geel, maar werken de donkere kleuren ook? Het water is vaak donker dus zal het niet zo opvallen, maar het wordt wel verkocht, wat is jouw mening over de kleuren powerbait.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord C. Wijgerse:
Ook de donkere kleuren doen het goed, ook kun je b.v twee balletjes deeg nemen een grote licht deeg kleine donker deeg knijp ze tussen twee potjes plat. Dan heb je licht aan de buitenkant en donker aan de binnenkant maak daarna het deeg op de haak, b.v wit met groen, wit met zwart enz. succes

Antwoord Chantal:
Donkere kleuren werken inderdaad erg goed, met name nu, tijdens zeer zonnige dagen zijn kleuren als zwart en donker bruin super om mee te vissen. De forel kan namelijk de schaduw van donkere kleuren beter zien tijdens zonnige dagen dan die van de felle kleuren. Experimenteer en probeer het maar eens uit.

Ook een combinatie van 2 kleuren kan inderdaad een goede oplossing zijn. Probeer maar eens zwart met een klein stipje fel groen of geel er midden in!

Ben benieuwd en laat het ons weten Albert-Jan Veening !57): c. wijgerse
hallo; Ik zie steeds op het internet het gebruik van wasmotten, men doet de angel helemaal door de mot vervolgens een tweede mot om een L te krijgen als ik het doe loopt de mot bijna geheel leeg. Heb ik steeds slechte motten uit de hengelsport winkel of bij de forellen plas, hoe gaat dit. Of heb ik misschien de verkeerde motten?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Richard van der Haven:
Ik haal mijn wasmotten die ik gebruik meestal bij een reptielenzaak, daar weet ik bijna altijd zeker dat ik goed levend aas kan kopen. Want niemand geeft zijn huisdieren(reptielen of slangen) slecht voer te eten. Als ik de wasmotten heb opgehaald zet ik die in een grotere plastic bak met daarin diverse stukken van eierendozen. In 2 hoeken van de bak spuit ik een ruime hoeveelheid bijen honing. Wasmotten leven van eierendozen en honing…en zullen zich helemaal vol (vr)eten. De wasmot monteer ik als volgt, haak door de kop dan de mot naar boven schuiven tegen het bledje of oogje aan, dan de haak punt net onder het oogje naar binnen schuiven. Hierdoor zit de wasmot steviger op de haak.

Antwoord Chantal:
Met slechte kwaliteit wasmotten kun je inderdaad niet veel. Kijk eerst als je ze koopt, of ze vers zijn en actief. Meteen gaan rondkruipen als je ze uit het bakje haalt. De bewaartemperatuur is ook erg belangrijk voor het goed houden van de wasmotten. Wasmotten moeten namelijk bewaard worden op een temperatuur van ± 10 graden, heb ik me laten vertellen. Ik denk dat de kelder dan een geode optie zou kunnen zijn. Kamertemperatuur of koelkast zijn dus niet goed voor het behouden van wasmotlarven!

Wil je nog een leuke video zien over hoe je het beste wasmotlarven aan de haak kunt bevestigen? Dan kun je deze hier bekijken (het is wel in het duits): http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=12592

Succes!56): Maurice
Hallo chantal,
Ik citeer jou antwoord op de vraag van ruud

Gebruik bij zonnig weer donkere kleuren foreldeeg en bij bewolkt weer fellere kleuren.
In de winter doet het felle groen het goed, alsook knoflook.
Presenteer het aas langzaam, want de forel is nog vrij traag.

Je brengt me nu in de war……. Het was toch bij bewolkt donkere kleuren toepassen ivm schaduwen en bij zon ( heldere dagen) juist fellere kleuren ?
Zie ook tips herfst perioden
Graag je reaktie

Ben na 15 jaar weer eens begonnen met forellen en heb weer veel bijgelezen dank jou site
Super site ga zo door
Mvrg, Maurice

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Hoi Maurice, bedankt voor jou opmerkzaamheid! Het is goed te weten dat mijn tips nauwkeurig gelezen worden en ook toegepast worden door jullie.

Het lijkt inderdaad verwarrend, echter het vissen in de herfst is anders als het vissen in de winter en de zomer. Normaal is het inderdaad zo dat bij zonnig weer de donkere kleuren het beste werken en bij bewolkt weer (dat is vaak in de winter en herfst) de felle kleuren. Vandaar ook dat in de winter het felle groen vaak goed werkt.

In de herfst zijn er echter vaak andere omstandigheden door het vallen van de bladeren en de grote hoeveelheden regen. Het water kan dan erg vuil, troebel, donker en modderig worden. Om deze redden kan je dan beter, in tegenstelling tot normaal, donkere kleuren gebruiken om de forel te lokken. Aangezien het zicht van de forel dan erg slecht is, zal hij het donkere aas beter bemerken omdat hij hiervan de schaduw zal zien. Dit geldt dus speciaal bij donkere dagen in de herfst als het water troebel en modderig is. Dit is een belangrijke tip voor de herfst en is dus anders dan je normaal zou verwachten!

Ieder seizoen heeft zo z’n specifieke kenmerken. Vandaar ook dat ik de tips per seizoen voor jullie beschrijf. En dan kan er binnen een bepaald seizoen ook nog vanalles verschillend zijn, omdat er zoveel factoren belangrijk zijn voor het succesvol vissen op forel. Ik hoop echter dat ik het zo duidelijk heb gemaakt en hoor graag wat jou bevindingen hierin zijn!

Heel veel visplezier Maurice en ik hoor graag wat je gevangen hebt.55): janwillem
Hallo allemaal,
Kan iemand mij vertellen bij welke techniek nou welke lengte onderlijn wordt gebruikt?
Kan hier niet echt info over vinden.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Maurice:
Om heel eerlijk te zijn 🙂 . Die is er niet. Wel merk je voorkeur bij forel vissers kwa techniek en lengte onderlijnen. M.a.w. er zijn geen geschreven regels

Hoop dat je wat aan hebt54): Pieter D
Wat is de beste onderlijn?
Zelf dacht ik aan fluocarbon onderlijn maar weet niet goed welk merk/ type beste is.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Maurice:
Beste onderlijnen bestaan niet 🙂 fluorcarbon is een hype . Tuurlijk zijn het goede lijnen en voordeel is dat ze met de zelfde dikte meer trekkrachten hebben wel minder elastisch maar als voordeel wel weer vele malen minder zichtbaar voor vis. Laat je dus niet beïnvloeden door media;) tenzij je budget toereikend genoeg is. Je kunt het zo goedkoop en duur maken als je zelf wil. Basis blijft het zelfde je wilt vis vangen.
Succes hoop dat je er wat aan hebt.

Zelf vis ik met nylon onderlijn guru n gauge. 0.15 die ik zelf maak . Ik weet niet of ik de naam mag noemen ivm reklame maar dan zal de moderator van deze site de naam wel censureren.

Okay Maurice, ik laat het nu maar even lopen.53): Hieuw
Hoe lang moet een Forelhengel zijn ?
Is een telescopische hengel minder geschikt dan een hengel uit 2 delen?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Hans KLEYNEN:
Ik vis steeds met een lange onderlijn, 1m50 en meer, als je dan komfortabel wil ingooien is 2m70 een must. Veel hangt natuurlijk ook af van de omgeving waar je vist, staan er veel bomen, dan wil je niet met een lange hengel tussen de bomen liggen klooien.

Antwoord C. Wijgerse:
Hallo ik vis zelf het liefst met minimaal 2,70m en nooit telescopisch maar volgens mij kan het wel, maak een goeie draive aan het deeg

Antwoord Maurice:
Hoi Hieuw,
Hoelang een hengel moet/kan zijn bepaal je helemaal zelf. Gewoon een hengel die je lekker ligt
Mijn voorkeur gaat uit van 150 cm tot circa 210 cm. Met parabolische actie zeer dunne hengels en zeeer licht, werpgewicht 0 t/ 6gram op kleine vijvers. 240 tot langere circa 360 cm voor de grotere vijvers voor langere afstanden en ietwat zwaardere gewichten 5-20 gram. Struin de website deforelvisser.nl af daar vind je genoeg informatie
Een telescoop hengel is per definitie niet minder geschikt hoor
Mvrg, maurice52): Luite Van Dijk
Hoe vis ik het beste boven in het water en hoe onderin?
Hoe maak ik het beste een lepeltje met powerbait?
Hoe snel moet ik binnen draaien om beet te krijgen?
Bij voorbaat hartelijk dank.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Maurice:
Zou zeggen check de site. Staat veel in over techniek en hoe te vissen
Geldt ook voor de vormen van forellendeeg. Indraaien is afhankelijk van je materiaal dat je gebruikt ( molen ) en is tevens wat je met gevoel moet doen. Is heel erg afhankelijk van de vis. Dus uitproberen op verschillende snelheden langzaam snel onderbroken inhalen etc…..51): peppie
hallo, is het belangrijk dat de molen gelagerd is.??????
Ik ga binnenkort een hengel kopen.
mvg peppie

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Maurice:
Ja en nee

Ja. Een gelagerde molen draait veel lekkerder en wat soepeler.
Nee gelagerde molen is geen garantie voor visvangst. 😉
Trouwens de meeste molens zijn goede molens en vaak al gelagerd
De prijzen lopen uiteen en heeft meer te maken met hoeveelheid lagers en de kwaliteit van het materiaal waarvan de molen is gemaakt
Veel belangrijker is je budget, keuze hengel en gebaseerd op je hengel een molen aanschaffen die er lekker bij past

Succes met de aankoop hengel en molen50): Wouter de Bruin
Wat zijn de beste manieren om foreldeeg te vormen en hoe gaat dit dan?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Maurice:
Een wokkel vorm , lepeltje, eendenvoetje etc……

Check you tube. Gebruik search. Vormen forellendeeg. Of powerbait etc……

Genoeg te vinden op internet hoe je forellendeeg vormt

Succes

Antwoord Chantal:
In dit artikel vindt je onderaan een filmpje van hoe je heel eenvoudig een wokkel of lepeltje van forellendeeg kunt maken: http://forelvistips.nl/forel-vis-tips-en-trucs/montage-wokkel-van-powerbait-combinatie-meelwormen/

Succes en laat maar even weten of het gelukt is!49): M. Manig
Hoe lang moet je de zalmforel laten drogen voordat je de forel gaat roken? De forellen wegen ong. 500 gr. Per stuk
Met vriendelijke groeten, M. Manig

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Fam. Buuron
Gevangen zalmforel maak ik normaal schoon en fileer ik daarna. Dan gaan ze 2 uur in een pekelbad 1 : 1 : 0,1 , ofwel net zoveel gewicht aan water als aan vis en 10% van het visgewicht aan rookzout. Daarna afspoelen en droogdeppen. Dan leg ik ze in de heteluchtoven waarbij de temperatuur op ongeveer 20 graden wordt ingesteld. Niet verwarmen dus, anders gaan ze al garen. Je blaast ze dus eigenlijk droog. Als de vleeskant er perkamentachtig uitziet wordt het tijd ze in de rookoven te doen (45 min). Ik heb een tafelmodel om te roken waar 6 mooie filets in passen. Tip: probeer eens wat sambal of peperpasta op de vleeskant tijdens het roken. Smakelijk!!48): J. de Vries
Is het in Denemarken het zelfde vissen in een Put & Take als in een vijver in Nederland.
Heb begrepen dat er meer soorten forel in de vijvers zitten en welke zijn dat?
Er zijn meerdere merken Powerbait en welke is de beste?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Gerard van Tol:
Het vissen in Denemarken is hetzelfde als in Nederland alleen de maat van de forel is anders. Over het algemeen zijn de forellen in Nederland 300/400 gr behalve op kanjer dagen, in Denemarken begint het met 800/900 gr en het zijn het zalmforellen en er zwemmen ook kanjers tot wel 10 kilo rond, dus ik zou mijn materiaal daar op aanpassen. Ook veel put&take’s zijn groter daar zijn langere hengels gunstiger,maar je kan overal vissen met de hengels die je hier in Nederland gebruikt. Ik ben regelmatig in Denemarken geweest en berkley powerbait gebruiken ze daar meestal of wormen,ikzelf heb ook veel gevangen met wasmotten,morio’s,spinners en plugjes
Dus je kan daar alle kanten op maar kijk wel wat je mag gebruiken bij de vijvers want dat is niet overal hetzelfde net als in Nederland. Succes en vang ze daar. Gr.Gerard van Tol

Antwoord Maurice:
Info hieromtrent is te vinden en te vragen aan de beheerder van de vijvers vaak via de site staan ook reglementen omschreven.47): marcel van de voort
Ik vis geregeld op forel in Brabant. En dat gaat me best goed af minstens 5 vissen tot ooit wel 25 per dagdeel. Maar we zitten in zeeland op de camping en daar is vlakbij een forellenvijver.
Daar al paar keer geprobeerd te vissen maar wil niet echt lukken.
Als je er 1 of 2 vangt mag je heel blij zijn en dat is niet alleen bij mij zo. komt natuurlijk door het donkere water je ziet daar de forel ook niet zwemmen. hoe kun je daar nu het beste vis vangen?????
De vis ziet zelf ook niks neem ik aan en is toch een roofvis dus met een lepeltje vissen zoals ik in Brabant doe heeft daar echt geen nut. wie heeft hier goede bruikbare tips voor ben zeer benieuwd. Alvast bedankt. Vriendelijke groet marcel van de voort.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


Antwoord Maurice:
Als je er 1 of 2 vangt mag je heel blij zijn en dat is niet alleen bij mij zo. komt natuurlijk door het donkere water je ziet daar de forel ook niet zwemmen. hoe kun je daar nu het beste vis vangen?????

Ik zou in onbekende vijvers altijd eerst zoveel mogelijk info proberen te vergaren.
Op basis daarvan een techniek uitkiezen om te starten. En korte sessies houden van 10 min dus na elke 10 min veranderen van aas of techniek tot dat de vis goed pakt.
In donker / troebel water al geprobeerd met passief vissen? En natuurlijk aas met geurlokstof?

Forel jaagt niet alleen op zicht ook op geur/ gehoor let ook op de dagen b.v. nieuwe maan / volle maan. Hoge luchtdruk of lage….. Etc. Hierover vind je meer op de site deforelvisser.nl

Succes span>

Antwoord Chantal:
Je zou eens kunnen proberen om bij donker en troebel water met zwarte forellendeeg te vissen. De forel heeft een zeer goed zicht en zal dan de schaduw van de zwarte powerbait kunnen zien. In de herfst, als het water vaak troebel en vuil is, werkt dit ook vaak goed. Wat je ook eens zou kunne proberen is, om forellendeeg met een sterke geur te gebruiken, bijv.: knoflook of kaas. Als forel geen goed zicht heft zal hij waarschijnlijk op z’n geur afgaan en deze is ook zeer goed bij de forel. Levend aas, zoals wasmotlarven, meelwormen en maden zou ik zeker ook uitproberen bij deze omstandigheden. Blijven proberen is altijd de beste oplossing. Ik ben benieuwd of dit voor jullie gaat werken!

46): Rob Banning
Wat is de beste draaddikte voor de lijn die men kan gebruiken. Ik bedoel niet de onderlijn.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Bij het vissen spreken we over de hoofdlijn. Deze zit op de molen en wordt door de oogjes van de hengel gevoerd. Daaraan wordt dan vervolgens een onderlijn gemonteerd met een warteltje.

Voor het vissen op forel wordt over het algemeen de lichtere spinhengel gebruikt, deze is goed voor een lijndikte van 0.16 t/m 0.20. Voor de ultralicht spinhengels is een lijndikte 0.14 t/m 0.16 zeer geschikt.

Wil je graag tremarella-vissen en ultra licht te werk gaan, dan neem je dus een 0,16 hoofdlijn en dan een iets dunnere onderlijn met een haak nr. 8. Als de lijn dan breekt zal dit op de zwaktste plaats zijn en dat is de dunste onderlijn. Je hoeft dan alleen de onderlijn te vervangen.

Heb je nog weinig ervaring met het forelvissen, dan is het aan te raden om te starten met een wat dikkere hoofdlijn bijv. 0,20. Voor de onderlijn neem je dan een 0,18 of 0,16 mm lijn

Succes Rob en laat ons weten hoe het gegaan is!
Dat kan heel eenvoudig d.m.v. dit vangstformulier:
http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=549545): Peter
Op de meeste vijvers vangen we uitgezette kweekforel. Deze forellen worden tijdens de kweek gevoed met voederkorrels. Heeft iemand ervaring in het vissen met deze korrels (de forel kent dit voedsel immers) ?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Ik heb er heel lang geleden eens mee proberen te vissen. Mijn vriend is eigenaar van Forellenvijver Heioord in Neeritter en zodoende ben ik er via de visleverancier aan kunnen komen. Ze blijven echter maar heel slecht zitten op de haak en gevangen heb ik er toen ook niks mee, dus dat experiment was van korte duur voor mij.

Er zijn echter wel fabrikanten die zich hebben laten inspireren hierdoor. Spro heeft bijvoorbeeld de Glass Sbirolino samba Floating ontwikkeld. Dit is een glasratel die een soortgelijk geluid maakt, zoals op het water vallende pellets wanneer forel gevoerd wordt.
Zie hier meer info over de Glass Sbirolino samba Floating >>

Zelf heb ik geen ervaring hiermee, maar ze zouden zeer goed moeten werken. Misschien wil jij het eens uitproberen en mij achteraf vertellen hoe het verlopen is? Daar kunnen we allemaal weer van leren!44): Hans
Ik wil op een vijver op forel gaan vissen met mijn zoontjes en heb een paar Cormoran big trout dobbers gekocht. Kan ik het beste zowel boven als onder de dobber een “stopper” neerzetten?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Een stopper is bedoeld om de dobber te beschermen tegen het lood- of glas gewicht. Je plaatst deze dan ook onder de dobber, tussen de dobber of het glasgewicht.

Wil je meer weten over montages en hoe je de hengel moet optuigen? Lees dan dit artikel:

Beginnerstips forelvissen: Welk materiaal heb ik nodig?
http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=10569
Succes Hans!Vraag: Ruud
43) Hallo,
Ik heb een vraag; als het 23 graden is, zou blinkertje dan werken? mvg ruud

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Je zou het blinkertje kunnen proberen, echter ik denk dat het nog wat te vroeg is. Het water is nog steeds erg koud, ook al is het dan buiten 23 graden.

Ik denk dan ook dat de forel toch nog erg diep zal zitten. Pas als de water temperatuur langzaam stijgt, zal de forel actiever worden en meer aan het oppervlak te zien zijn en gaan jagen.

Voor het komende weekend zou ik dus toch nog diep proberen te vissen met donkere kleuren deeg met helder weer of meelwormen en maden.

Probeer ook deegsoorten met een smaak zoals kaas of knoflook. Erg geliefd tijdens de wintermaanden als de forel niet zo gretig is.

Extra tips:
• Wissel geregeld van aas. Powerbait diverse soorten,wormpje, made, of bijenlarve
• Daarvoor heb je toch verschillende aas soorten meegenomen.!!
• Werk met je hengel : eerst langzaam en dan weer wat sneller inhalen.
• Kijk goed naar je medevissers en vraag hoe en waarmee ze de forellen verschalken.

Heel veel visplezier!Vraag Lorenzo Speller, 9 jaar:
42) Waarom kun je het beste s morgens vroeg op forel vissen?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Je kunt de hele dag door goed vissen. Zowel ‘s morgens, ‘s middags als ‘s avonds. Bij de meeste vijvers wordt er in al deze periodes vis uitgezet. Deze forellen hebben flink honger als ze uit de voorraadbakken komen. Ze zullen dan meestal ook snel bijten op je aas.

De periode dat je het beste ‘s morgens of ‘s avonds op forel kunt vissen, is in de hete zomermaanden. Dan gaat de forel vooral in de morgen en avond op jacht en houdt hij zich overdag schuil vanwege de hitte en zal hij ook minder zo snel bijten.
In deze periode, nu het water nog koud is, kun je dus prima de hele dag vissen!Vraag: David
41) Kan je glaslood gebruiken met alle soorten hengels en montages? Ook zou ik graag weten of tijdens en na regen de vangst vergroot of verkleint wordt en ook nog of als je een tweede hengel hebt om statisch vissen je de beugel open laat staan of de slip zeer los staat of als je gewoon de lijn strak laat en de slip hebt staan zoals de hengel waarmee je actief vist?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


Vraag: Ruud
40a) Hallo, ik ga dinsdag (16-04-2013) forel vissen met wat kan ik het beste vissen bij 13 graden. groeten ruud
ps andere dagen ga ik op een andere vijver op forel ik ga dan eens op de bodem vissen.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Beste Ruud,

Ik heb even naar de weersverwachting voor a.s. dinsdag gekeken.
’s nachts vriest het licht en overdag een graad of 9, met een kleine kans op regen.

Officieël is het voorjaar, maar in werkelijkheid is het gewoon nog hartje winter.
Ik zou dan ook de techniek gebruiken voor de winter en inderdaad het aas
vlak bij de bodem aanbieden. Het water is nog erg koud.
Dat kan met powerbait of een ander forellendeeg, maar probeer gerust ook
wasmottenlarven, meelwormen of maden.

Gebruik bij zonnig weer donkere kleuren foreldeeg en bij bewolkt weer fellere kleuren.
In de winter doet het felle groen het goed, alsook knoflook.
Presenteer het aas langzaam, want de forel is nog vrij traag.

Zie hier nog meer wintertips:
http://forelvistips.nl/forel-vis-tips-en-trucs/vissen-op-forel-in-de-winter-wintertips-trucs-voor-het-forelvissen/

Ik ben benieuwd of je er wat aan gehad hebt.
Vertel ons wat je gevangen hebt!
http://www.deforelvisser.nl/wordpress/?page_id=5495

Heel veel visplezier!Vraag: Ruud
40b) hallo volgende week vrijdag (12-04-2013) word het in België 18 graden wat werkt dan goed op forel powerbait boven een blinker of ? op de grond vissen.
Ik ga volgende week dinsdag ook dan werd het 13 graden wat werkt dan goed

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Beste Ruud,

18 graden? Dat zou heel mooi zijn.

Ik zou het allebei eens proberen dan.
Ook al is het dan 18 graden, het water is nog steeds steen koud.
Ik denk dat de forel zich toch nog laag in het water zal zwemmen.
Hij zal echter met dat mooie weer waarschijnlijk ook eens naar boven komen.

Het beste is, om met een zonnebril, het water te bestuderen.
Lees hier tips over Waarom een zonnebril dragen bij het forelvissen in de winter? >>

Zie je dat de forel aan het oppervlak zit, dan ga jij natuurlijk ook wat hoger vissen.
Dat kan met blinker, maar hoeft niet. Powerbait is altijd goed.
Probeer echter ook eens een meelworm of made of een combinatie van die 2.

Ik hoor graag hoeveel je er gevangen hebt en met welke techniek de meeste!
Succes!

Heel veel visplezier!Vraag: Ruud
40c) Komt goed! Ik ga dinsdag (09-04-2013) met een maat en vrijdag (12-04-2013) ff alleen
ik ga met blinker en 1 lijn met maden, maar nog iets als je een tik krijgt moet je hem toch laten doen vaak bijten ze niet door hoe kan dit?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Hey Ruud,

Bij levend aas moet je iets langer wachten.
Bij powerbait kun je beter meteen aanslaan als de dobber goed onder is gegaan.
Zorg bij het aas dat het helemaal over het haakje zit en zo weinig mogelijk uitsteekt.
Dat voorkomt ook misbeten, want ze kunnen dan bijvoorbeeld in het staartje bijten.
Schuif je de meelworm of made helemaal over het haakje dat zal de forel ook meteen bijten in de haak.

Voor beide geldt echter;
Kijk wat de forel doet. Zwemt hij naar je toe dan kun je niet aanslaan.
Met een polariserende zonnebril kun je dit nog beter zien.
Zorg dat de lijn strak blijft staan, maar niet zo strak dat de forel het voelt.
Pas als je ziet dat de forel van je weg zwemt en er met het aas ervandoor gaat, sla je aan.

Ben nu wel erg benieuwd naar de vangst, met zo veel tips.
Succes!Reactie/Vraag: Ruud
40d) Hallo, de tips werkte wel!
(12 april 2012): Met stil liggend heb ik er 13 uitgehaald en met blinkertje niks, maar dat is omdat het nog koud is en heb er nog 1 gepakt op de grond dus 13.

Mijn maat had met zalmeitjes net wat ik gebruikte 8 stuks

Vrijdag weer maar dan 1 lijn stil op de grond en andere misschien wormen.

Blinkertje kreeg ik geen aanbeet op. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Een blinkertje is bedoelt om actief mee te vissen. Nu, tijdens de wintermaanden, zit de forel diep vlak bij de bodem en is hij niet erg actief. In het voorjaar, als de forel actiever wordt en meer aan het oppervlak zwemt, zal hij sneller reageren op het aas en een blinkertje. Het blinkertje kun je dus beter gewoon thuis laten tijdens de wintermaanden. Ook vissen met zalmeitjes is echt iets voor het voorjaar, dus hou ze bij de hand!Reactie/Vraag: Ruud huibers
40e) (12 april 2012): De eerste 5 met knoflook deeg en de rest met orange powerbait en die met knoflook heb ik gevangen met blinkertje.
Trouwens heb er 2 mis aangeslagen. Dobber ging onder, ik wacht ff, sla aan, mis! Graag verdere tips om het te verkomen.

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Chantal
Bedankt voor jou reactie!
Leuk om te weten dat de knoflook inderdaad gewerkt heeft.
De orange zul je wel gebruikt hebben toen het nog bewolkt was, of niet?
Een blinkertje kun je er altijd bij gebruiken.
Belangrijk is om het af te wisselen. Dan met, dan zonder. Altijd blijven proberen.

Wat de aanbeten betreft, zal het altijd wel zo blijven dat je mis slaat.
Dat is niet te voorkomen. Hoe meer je oefent en hoe beter je het water en de forel kan observeren, des te minder misbeten je zult krijgen.
Zelfs de beste vissers slaan geregeld mis, maar dat maakt niet zo veel uit als je vaak beet hebt, want dan heb je per saldo uiteindelijk toch veel forellen.

Succes!
Heel veel visplezier!Vraag: H v d Burgh
39) Graag zou ik willen weten of geurstoffen welke op het powerbait of ander kunstaas kunnen worden gespoten ook echt helpen ?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Jan van de Pol:
jazeker want de forel heeft een goede reuk orgaanVraag: Rowen
38) is het lekker op de barbecue???
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Ik neem aan dat je forellen bedoeld. Uiteraard zijn forellen heerlijk op de barbecue en bovendien ook nog eens gezond!Vraag: Nol van Zoest
37) Ik vis regelmatig met spirotecs, dit met wisselend succes. Hoe zijn de resultaten bij andere forelvissers en wordt er door meer vissers met dit (kunst)aas gevist? Groet, Nol
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: jan steenbeek
36) wat is de beste forel lijn?? Ik heb nanofil gebruikt gooien doet hij goed, maar de trekkracht is niet wat erop staat 15/00 kan maar2,4 kg trekken en breekt snel af.bDus een heel slechte lijn Wie weet er een goede forel lijn???
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Jan van de Pol:
probeer dragon 0.20 mm 6.150 kgs cormoura-com

Antwoord Nol van Zoest:
Met nanofil heb ik geen ervaring. De beste forel lijn is volgens mij de G-Line Super van Gamakatsu.span>

Antwoord Alexander Gillis:
Een zéér goede lijn voor forelvissen is : Gorilla UC4 nylon/fluorcarbon, 100 m, D 0.16 mm T/L 3,40/2,62. Dit is een high quality lijn van TubertiniVraag: Peter
35) Waar komt de forel vandaan die in Nederland in de vijvers wordt uitgezet? Uit een specifiek land of zijn er meerdere landen waar de forel vandaan komt?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Alexander Gillis:
Waar wij gaan vissen (CHAPELLE- Lez- HAIRLEMONT) komt de forel van rond de streek van Reims (België).
Wij hebben ook een keuze in de vijvers: grote forel tussen 1 en 3à4kg of 500gr.-1kg. of . 250grm -750gr. Je kan er ook vijvers huren.
Adres: Étangs: YERNAULT SIMONNE rue Romaine 196 CHAPELLE- Lez- HAIRLEMONT
Mvg. Alexander

Antwoord Nol van Zoest:
De forel die bij ons in de vijvers uitgezet wordt, komt uit verschillende landen. Zo komt b.v. de forel die in De Schutskuil in Oirschot wordt uitgezet uit België. De forellenvijver “De Forel” in Bergharen krijgt ze uit Denemarken. ’t Mum in Appeltern uit Duitsland en De Schuitskooi in Oijen gewoon uit Nederland van Forellenkwekerij “De Keijzersberg” uit Blitterswijck. Deze heeft ook een eigen forellenvijver ‘De Keijzersberg” genaamd en betrekt ze uiteraard uit hun eigen kweekvijvers.

Antwoord Chantal:
De forellen en zalmforellen komen niet alleen uit Nederland, Duitsland en Denemarken, maar er zijn ook vijvers die ze vanuit Frankrijk geleverd krijgen. Ze spreken dus alle talen!Vraag: jos Hensels
34) Zijn er bepaalde jaargetijde waar men beter op zalmforel kan vissen. Of zijn er geen beperkingen, bv bij warm of koud weer.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Nol van Zoest:
Het voorjaar en najaar zijn de beste tijden om op zalmforel te vissen.

Antwoord Chantal:
In de zomer wordt de zalmforel veel visvijvers ook niet uitgezet, vanwege de te hoge watertemperaturen. De vaak grote zalmforellen van 750 gram tot wel 7 à 8 kilo worden erg loom in de zomer en zijn daarom slecht te vangen. Vandaar dat veel vijvers ze in de hete zomermaanden dan ook liever niet uitzetten.Vraag: Ans en Ad Koolen
33) Hallo, graag willen weten met welk aas je in de winter op de forelput je het beste kan gebruiken. gr Ans en Ad Koolen
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Nol van Zoest:
In de winter kun je het beste met een combinatie van Power Bait en mot vissen. Ook met pieren wil het nogal eens goed lukken.

Antwoord Chantal:
Lees ook eens dit artikel:
Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs forelvissen >>Vraag: Mathieu Peter
32) Hallo, Graag zou ik willen weten hoe ik het best forel kan fileren en roken?
zijn er verschilende recepten om te roken? MVG, Peter

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Rolf Strijbos
Na het zouten in een badje van 250 gr zout op 2.5 liter water 4 uurtjes (eerst water koken dan zout toevoegen en af laten koelen voordat forel mag worden toegevoegd, de forel droogdeppen met theedoek en meteen roken op 80 a 90 graden half tot driekwart uur tot hij mooi open staat.

Antwoord: Jan van de Pol::
Bij forel kun je weleens grondsmaak proeven leg ze eerst een paar uur in de melk. Daarna twaalf uur in rookzout daarna goed droog maken en dan roken. Dan zijn ze heerlijk.

Antwoord Nol van Zoest:
Schaf het boekje “Rook jij, Rook ik” eens aan of Google op internet onder Roken en Fileren. Bekijk ook eens de filmpjes op YouTube.
Ga je naar deforellenvisser.nl dan krijg je daar ook een schat aan tips:
Kijk op deze pagina voor meer info over het roken van forel >>.
Kijk op deze pagina voor meer info over het Schoonmaken en fileren van forel >>Vraag: erik peeters
31) Welke vlieg werkt het beste in de winter op de forelvijvers.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: Ronnie
30) Waarom zijn de meeste forel hengels zo lang?
Bij een roofvis en zeker een zo voorzichtig als forel zou ik eerder een korte hengel verwachten (max 2.3 meter) omdat je dan beter kunt reageren op een aanbeet. Voor de werpafstand zal het niet zijn, want ik kan met mijn 2,1m hengel verder werpen met hetzelfde gewicht als mijn schoonvader met een hengel van 3,4m.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Nol van Zoest::
Vis je met kunstaas dan kun je inderdaad beter een kortere hengel gebruiken. Vis je met powerbait, levend aas of een combinatie daarvan dan zijn langere hengels beter daar je bij een aanbeet de vis de ruimte moet geven om het aas goed te laten nemen (dus niet onmiddellijk aanslaan) Verder is het voordeel van een lange hengel dat je de forel/zalm beter onder controle kunt houden. Daarnaast kun je dunnere lijnen gebruiken.Vraag: Martien Nooren
29) Ik heb de volgende vraag,Als ik ga vissen en ik maak van de power-bait kleinere “aas-visjes”,dan vang ik meer dan andere.Heeft iemand anders dezelfde ervaring ?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Peter Mathieu:
Mijn ervaring is dat de vorm van het foreldeeg degelijk invloed heeft op aasgedrag van forel. Alles heeft te maken met de beweging in het water, een bolletje geeft een heel ander spoor dan een plat driehoekje. Dus proberen is leren. Vele vis groeten, PeterVraag: Blancquaert Elie
28) Hoe komt het dat de forel die jaarlijks op onze vijver wordt uitgezet, minder en minder actief te zien is aan het oppervlak. Speelt het kweken hierbij een rol en de korrels die afgeschaft zouden zijn? Heeft de forel geen jachtinstinct meer?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


Vraag: cor kuijpers
27) Heb ik op het oostvoornsemeer zwaarder vismateriaal nodig dan op een forelvijver?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?


Vraag: marc van hoof
26) Wat is het beste voor forel te roken?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Jan Steenbeek:
forel schoonmaken, goed droog maken alleen cajun kruiden tussen de forel, een uur in laten trekken dan de barbeque aansteken als de vlammen uit zijn twee handen eiken of beuken mot er op we wat vochtig de vissen zo op het rooster, na 10 min omdraaien de deksel dicht houden,dus niet te heet weinig kooltjes, nog 10min en ze zijn klaar en PERFECT!!!!!Vraag: Alexander Gillis
25) Hoe reageert de forel op kleur en geluid:

Kan hij kleuren zien?

Veranderen de kleuren van kleur in het water voor de forel?

Welke kleuren ziet de forel het best vanuit het water als hij ze kan zien, zijn het donkere of heldere kleuren of fluorescerende.

Kan hij transparante dingen zien?

Speelt de achtergrond een rol als men aan een vijver vist, bvb.: struiken, bosachtig, heldere achtergrond?

Is de kledij die men draagt van belang, hetzij: donkere, camouflage of heldere kledij?

Zijn de nieuwe dingen zoals de ratelglaasjes hoorbaar en lokken ze werkelijk de forel naar het geluid?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Ik heb pas een artikel geschreven op deze website waar je meer info hierover vindt: Montage, wokkel van powerbait, combinatie meelwormen >> Lees ook eens: Forelvissen in de herfst: 7 Tips & Trucs herfstvissen >>Vraag: Jan Blonk
24) Wat is de beste manier om forel te fileren?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Meer info over het fileren van forel vindt je op deze pagina: Schoonmaken en fileren van forel >>Vraag: J Ramaekers
23) Hoe kun je het beste forel roken, en welke kruiden kun je het beste gebruiken?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Meer info over het roken van forel vindt je op deze pagina: Schoonmaken en fileren van forel >>Vraag: Gjalt Dupon
22) Hoe maak ik forel schoon? Ik ga morgen met mijn kleinzoon van 15, voor het eerst forelvissen.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Kijk dan maar eens op deze pagina: Schoonmaken en fileren van forel >>Vraag: joop van woudenberg
21) Heeft iemand een idee hoe je van het forel- virus kan genezen?? Kan me geen voorstelling maken hoe het zou zijn zonder regelmatig te forel vissen.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Goed bezig Joop!!!! Ga zo door …


Vraag: Robert Giesen
20) welke techniek werkt het beste?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: Richard Snippe
19) Wat is een eenvoudige en werkende dobbermontage?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Een antwoord op deze vraag vindt je in het Gratis e-Book: ‘Zo vis ik op forel’ dat je van mij gekregen hebt op pagina 7 en 49. Succes!

Zie ook: Deze pagina voor een eenvoudige dobber-montage >>Vraag: Gwen Carmans
18) Hallo wat is het verschil tussen Shimano shaking trout 1 en shimano shaking trout 2? Dank
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Alexander Gillis:
Er is geen verschil behalve dat je met de shaking trout 2 een zwaarder loodje kan gebruiken, dus je kan er ietsje verder mee werpen.

Antwoord Chantal:
De Shaking Trout action 1 is wat stugger dan de action 2, waardoor de action 2 dus wat meer zal doorbuigen als je bijvoorbeeld een zware zalmforel aan de haak hebt geslagen. De lengte is 270 cm. De action 1 is voor 1-3 gram en actie 2 is voor 2 – 5 gram.Vraag: Van Win Rudi
17) Zijn er schema’s van gedetailleerde lijnmontages? Succes, Rudi
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: GILLIS ALEXANDER
16) Wat ziet de forel het best op de oppervlakte van het water liggen als hij vanuit de diepte naar boven kijkt? donkere (zwart)bijv. of heldere (wit)? kan hij ook transparante objecten zien? Is camouflage kledij beter of slechter te zien voor de forel? En hoe is het zicht van de forel in het algemeen? Met vriendelijke visgroeten, Alexander
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Erik Prins:
Dat ligt eraan wat voor weer het is. Als het mooi en helder weer is met een zonnetje zal de forel zwart of donker het best zien. Als het donker weer is dan Wit of geel. Hij zien nml het contrast tussen de kleur van je aas en de kleur van de lucht. Dat contrast moet je zo groot mogelijk houden. Donker bij helder weer en licht bij bewolkt weer. Idem met je kleding, daar moet zo min mogelijk contrast tussen jou en je omgeving zitten. Staan er bosjes dan camouflage kleding. Is er niets dan steek je tegen de lucht af en dan dus lichte kleding.Vraag: Mark Kievit
15) Kun je in Nederland alleen in speciale vijvers forel vissen?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Je kunt in Nederland overal vissen en overal op vissen natuurlijk. Bedoel je forelvissen, dan kun je terecht bij de vele schitterende forellenvisvijvers die Nederland rijk is. Zie hier een overzicht van forellenvisvijvers >> Er ligt er vast een bij jouw in de buurt.Vraag: Latijnhouwers
14) Waar in Noord-Holland zijn deze vijvers dan te vinden?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Voor zover ik weet ligt er nog geen forellenvisvijver in Noord-Holland. Wat daar precies de reden van is weet ik niet. Weet iemand dat?Vraag: Latijnhouwers
13) Hoelang moet je een forel roken na het garen?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Leon Pelsers, Eelsloo: Het ligt er aan welke oven je gebruikt, maar met mijn oven waar de forel bovenin hangt ± 45 minuten bij een temperatuur van ±50 graden. Wil je het hele rookproces volgen kijk dan naar (www.rooktonnen.nl)

Antwoord Chantal: Meer info over het fileren van forel vindt je op deze pagina: Schoonmaken en fileren van forel >>Vraag: Ger Hafmans
12) Gaarne zou ik van jullie willen weten hoe je het beste zalmforel kan vangen. Met welk materiaal en aas soorten. De grootte
van de haak,dobber. Waar moet je op letten en waar ze zich bevinden met koud of warm weer. Alvast bedankt voor de moeite. Met vriendelijke groeten Ger Hafmans.
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: mat van Uden
11) Een goede dag, mijn vraag is Ik woon in Heijen limburg en de enigste winkel met visspullen is in Boxmeer ( De Vries ) maar aangezien deze winkel maar weinig forelvisspul in het assortiment heeft ! is mijn vraag waar kan ik dan het beste terecht ? Weten jullie misschien een paar zaken in de buurt ( kop van noord limburg ) alvast bedankt Groet Mat van Uden
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Ronnie Blonk:
Ik ben er zelf meerdere malen geweest, en vind het assortiment niet klein. Maar als jij dat zo ervaart, zou ik het op internet zoeken. Zelf shop ik vaak bij raven.nl, maar er zijn er veel meer en stuk voor stuk hebben ze een groot assortiment. En gelukkig zie ik bij heel veel winkels het forel assortiment langzaam maar zeker groeien.Vraag: Juanitha Renfurm
10) Kan ik ook de de wormen die ik tijdens het omspitten van mijn tuin gebruiken om op forellen te vissen?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Natuurlijk! Levend aas is een prima alternatief voor forellendeeg. Zeker in de herfst en winter is het goed om ook eens wormen, meelwormen of maden te gebruiken. Zorg er wel voor dat het aas niet te groot is tijdens deze periode. Knip hem desnoods in tweeën.Vraag: Juanitha Renfurm
9) Hoe kan ik het beste roken zonder de buren tot last te zijn met rook en stank (materiaal) want dat weerhoudt mij een beetje om mijn gevangen forellen te roken?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal:
Lubbert: schreef al in de onderstaande reactie: op vraag over roken en de buurt geef die mensen ook eens een forel dan hoor je ze niet meer
Jan Blonk: Ik heb een rookoventje van dam gekocht en rook mijn forellen zelf, mijn buurman heeft daar helemaal geen last van omdat deze oven geheel gesloten is. De rookmot koop je bij de viswinkel. De forel eerst een paar uur in zout water leggen ,dan afdrogen en de rookkruiden erop strooien en dan in de rookoven. Ik zou zeggen succes met het roken.Vraag: Tonnie
8) Heeft de maanstand ook invloed op het forelvissen?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: De maanstand is inderdaad van grote invloed op de vangst. twee dagen voor en twee dagen na volle maan zijn hele goede dagen om te gaan vissen. Ik kom hier later nog op terug.Vraag: l.van middendorp
7) Wat is het verschil van vissen op forel of zalmforel ik bedoel is er verschil in aas of in techniek?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: verb0833
Forel en zalmforel zijn hetzelfde! De zalmforel is gevoerd met een kleurstof dus het vlees word oranje. Voor de wat grotere forellen kun je ook dezelfde techniek gebruiken, maar vis het aas wel langzamer binnen.Vraag: Ger Gilissen
6) Hoe repareer je een gespleten top van een Shimano Catana hengel?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Repareren lijkt mij lastig. Een nieuwe losse top kopen lijkt mij de enige oplossing.Vraag: Michel
5) Zwemmen forellen elk “jaargetijde” op een andere diepte en is er een vuistregel voor het vinden van de goede diepte?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: De forel zit niet altijd op dezelfde dieptes. Voor de herfst en met name ook de winter, moet je dieper gaan vissen. De forel begeeft zich vaak op de bodem. Vis dan ook wat trager. En blijf altijd uitproberen. In het voorjaar en de zomer komt de forel meer naar het oppervlak en moet je dus over het algemeen hoger gaan vissen.Vraag: Gillis Alexander
4) Met welk materiaal vist men het best op zalmforel? Welk aas gebruikt men tijdens de verschillende weersomstandigheden en in veranderende jaargetijden?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?Vraag: Gillis Alexander
3) Hoe vang je best de forel die juist onder het oppervlak zwemt?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Fam. Buuron
Probeer eens een kleine doorzichtige buldo met lange zweeflijn, kleine haak en twee meelwormen erover heen te gooien en langzaam binnen te slepen.
Gebruik eventueel een klein loodje om wat meer diepte te krijgen. Succes!

Antwoord Chantal: Gooi het aas nooit er middenin. De forel schrikt zich dan een hoedje. Gooi er overheen en draai het aas, bij voorkeur forellendeeg, er langzaam doorheen of langs.Vraag: Gillis Alexander
2) Hoe komt het dat men de ene keer met powerbeet en de andere keer met levend aas het beste vangt?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord: Eric Huibers
Forel wisselt vaak af


Vraag: Gillis Alexander
1) Momenteel spreekt men over de ratelglaasjes met veel lof, is dat geloofwaardig?
Weet jij het antwoord op bovenstaande vraag?

Antwoord Chantal: Deze glaasjes worden met de Tremarella-techniek gebruikt en zijn zeker succesvol. Je hebt er een speciale Tremarella-hengel voor nodig en met de juiste techniek gaat het ratel-glaasje speciale geluiden maken, welke zeer verleidelijk kunnen zijn voor de forel.Heb jij ook een vraag? Stel deze dan hier >>Veel forelvisplezier!
© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens


11 comments

 1. op vraag over roken en de buurt geef die mensen ook eens een forel dan hoor je ze niet meer

 2. even testen of het ook werkt

 3. Is het mogelijk om de hengelsport zaak waar Jack Linsen
  zijn polenmaster lood -de dobbers -buisjes koopt naar mij Mailen
  Bij mij in de buurt weten ze niet waar je dit kunt kopen
  M.V.G.
  jo van de Mortel
  Tel 0499574917

 4. Peter Seerden

  Hoe moet ik mijn hengel instellen als ik zonder dobber op forel wil vissen?

  • p.wijnands

   gewoon loodje,3,5 gram anders niets ,het is wel leren oefenen,

 5. Wat is het adres van de forelvijver in achtmaal

  • Beste Rob Carli,

   Dat is:
   Dre Leenaerts
   Nieuwmoerseweg 38
   4885 KK Achtmaal

   groetjes, Chantal Hermkens
   Deforelvisser.com / Forelvistips.nl

  • p.wijnands

   achter de brandbierbrouwerij wielrij-gulpen,lim.en be voerstreek,is ongeveerkm stand,valkenburg,gaat ook 6km ongeveer. gr.pierre

 6. p.wijnands

  hoi,chantal ik vis al v/a7 j,en vis 1+2 keer per week op forellen niet inde geul,in meerssen-v,burg, maar hier in limburgop vijvers, ik doe het meeste zonder bobber, dat gaathet best,maar het ligtveel aan het water,het is hier 13-gr en vang altijdt on geveer,8-a12st,en vaak 18,st,in de zomer maarja het is BRONWATER, en je hoef niet verder tegaan, je kunt ook powerbait maken,van kinderklei en glittermaken,drijf niet,maar alsje sleep komt die tocht on hoog, succes gr.pierre.

 7. p.wijnands

  hallo adresvijver FORENVIJVER DESPRINENDE BEEKFOREL IN DEBEEMDEN3 6221 AC WIJLRE, VLAK BIJ GULPEN/VALKENBURG, IN NIET DUUR!!! BE BEGIEN POUR PECHEURS ALA (ST-MARTINSVOEREN,AFST,KM15KM GR,PW

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *