Neeritter, Dinsdag 30-10-2012

Forelvissen met Jac Linssen en Peter Geusen.

Middagje vissen op forel met Jac en Peter en meer dan 27 jaar ervaring!
Het leek me leuk om eens een middagje te gaan forelvissen met 2 ‘oude’ rotten in het vak en heb daarom Jac Linssen en Peter Geusen gevraagd of ze eens een middagje met mij wilden gaan vissen op forel en ze met mij hun geheime technieken voor het forelvissen en vissen met powerbait zouden willen delen.

Dinsdag 30 november kwam hun wel goed uit en we spraken af bij Forellenvijver Heioord in Neeritter, wat hun (en natuurlijk ook mijn) favoriete forellenvisvijver is. De omstandigheden waren goed want het was 8 graden, bewolkt , een luchtdruk van 1003 Pa en een luchtvochtigheid van 85%. Met een Zuid/West wind van 2 was het goed toeven voor de tijd van het jaar.

Jac Linssen vist al ruim 63 jaar. Dat was vroeger veel op de kanaal en de Maas. In 1976 was hij als 8ste geplaatst van Limburg tijdens het vaste stok 9,5 m in “de Punt”.
Een jaar of 27 geleden kwam Jac in aanraking met het forelvissen. Toen ging hij nog in België vissen, want bij ons in de buurt (Midden-Limburg) lag nog geen forellenvisvijver. Het beviel hem zo goed at hij niets anders meer wou doen. Een 5 jaar later 1990 werd Forellenvijver Heioord geopend en werd dat al snel zijn thuisbasis.


Jav Linssen en Peter Geusen

Op dat moment leerde Peter Geusen ook voor het eerst vissen op forel. Voor die tijd vistte hij ook al geruime tijd. Al toen hij nog zeer jong was, een jaar of 6, ging hij geregeld op de beek vissen op de Moon en de Louw met zijn vriend Ben.
Op een dag bietste hij stiekem de hengel van Ben en ging hij naar de beek om te vissen. Hij deed wat aas aan de haak en gooide in. Niet veel later had hij beet. Hij draaide en draaide, tot hij een enorme kop boven het water uit zag komen. Enorm geschrokken, gooide hij de hengel in het water en rende zo snel hij kon terug naar huis. Eenmaal thuis gekomen, vertelde hij z’n verhaal aan zijn moeder en die werd natuurlijk ontzettend kwaad. “En gauw terug”, zei moeder, die hengel halen … Dat was een hele ervaring voor Peter als klein jochie.

Later ging hij veel met de vaste stok vissen. Op een gegeven moment had hij een carbon hengel van 11 meter. Dan zat je zo mooi naast elkaar met allemaal zo’n 11 meter lange hengel/ Tot er later mensen kwamen met een van 14 meter en 16 meter. “Nee”, zei Peter, “Dat is voor mij toch echt te duur!” Die hengels kosten toentertijd toch al gauw ƒ 800,-

In 1990 ging Peter dan ook vissen op forel en vist nu dus ook al ruim 22 jaar op forel.
Zowel Jac als Peter hebben dus al heel veel ervaring met het forelvissen en zijn beiden ook al vaak geplaatst als finalist voor Heioord bij het NK Forelvissen. Ook dit jaar hadden ze zich weer beiden geplaatst en het zeker niet slecht gedaan. Peter ving er die finaledag 6 en werd 42ste en Jac 5 en werd 52ste. In 2009 werd Jac nog teamkampioen forelvissen met Heioord en werd Jac Linssen 4de individueel.


Teamkampioen forelvissen 2009: Forellenvijver Heioord

Vissen kunnen de mannen dus wel, maar hoe vissen ze op forel?

Wil je weten welk materiaal Jac en Peter gebruiken tijdens het forelvissen?
Welke montage ze gebruiken en of ze met of zonder dobber vissen?
Welke aaspresentatie ze gebruiken en hoe je een wokkel makkt van powerbait?
Waar je de forel het beste kan vangen en op welke diepte?
Welk aas je zoal kunt gebruiken; powerbait of levend aas?
Is meelwormen ook een optie om mee te forelvissen?
Hoe zit het met de kleding die je draagt en de houding?

Lees dan snel verder in: De montage, wokkel van powerbait, combinatie van meelwormen >>

Veel forelvisplezier!
© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *