Herfst is wat mij betreft toch het mooiste seizoen om eropuit te gaan en te gaan vissen op forel. De hitte van de zomermaanden (alhoewel die hitte deze zomer wel mee, of liever gezegd tegen viel) maakt plaats voor koelere temperaturen. De enorme drukte van dagjesmensen en vakantiegangers is voorbij. Het is dus heerlijk en rustig toeven nu met een pitoreske achtergrond van een breed scala aan herfstkleuren. Heerlijk om buiten te zijn en actief te gaan forelvisen.

Herfstvissen verschilt eigelijk helemaal niet zoveel van het vissen in de lente. De koelere watertemperaturen maken de forel activer dan hij was in de hete zomermaanden. Degene die met een spinhengel vissen met powerbait, meelwormen en wasmottenlarven zouden het goed meten doen.

De vliegvissers daarin tegen moeten hun patronen van vliegen veranderen en zorgen dat hun vliegen meer lijken op de insecten die aanwezig zijn tijdens het vissen in de herfst. De waterinsecten die aanwezig zijn in de herfst verschillen echter over de diverse lokaties in het land en de vissers moeten dus eerst op research om te kijken wat ze het beste kunnen gebruiken in een bepaald gebied.

De forel probeert nog wat extra vetreserves op te bouwen voor de winter begint en vele patronen zullen dus werken, echter als het je lukt om de insecten die zich in het water bevinden zo goed mogelijk te benaderen, zul je meer vangen.

Levende sprinkhanen en sprinkhaan vliegen zijn perfect voor het vliegvissen in de herfst. De beste tip is echter: Vis met datgene waar je het liefste mee vist en je het meest comfortabel mee voelt en probeer het te verbeteren en zo goed mogelijk aan te passen aan de omgeving.

Hier volgen nog 7 herfsttips voor het succesvoller vissen op forel en zalmforel:

Herfsttip 1: Ga er op uit!
De eerste en beste tip die ik jullie kan geven voor het forelvissen in de herfst is; ga erop uit, geniet van de prachtige natuur, mooie herfstkleuren, bezoek een van onze schitterende vijvers en ga forelvissen! Zie hier een overzicht van lokaties door heel Nederland >>

Herfsttip 2: Gebruik donkere kleuren foreldeeg bij bewolkt weer en troebel water
In de herfst kan het soms flink regenen, het water wordt troebel en het is vaak bewolkt. De forel zal dus niet zo goed het aas in het water kunnen zien. Gebruik daarom bij voorkeur donkere kleuren aas, zeker als het erg bewolkt en donker is. De forel zal het aas beter zien, omdat het de schaduw van het aas zal zien.
Dit is een erg belangrijke tip, want veel mensen denken dat bij donker weer het beter is om een felle kleur te nemen als aas. Dit is dus niet het geval! Gebruik donkere kleuren tijdens bewolkte en donkere dagen.

Extra uitleg Herfsttip 2:
Aangezien ik hier meer vragen over heb gekregen, hier nog wat extra uitleg over Herfsttip 2:

Het lijkt inderdaad verwarrend, echter het vissen in de herfst is anders als het vissen in de winter en de zomer. Normaal is het inderdaad zo dat bij zonnig weer de donkere kleuren het beste werken en bij bewolkt weer (dat is vaak in de winter en herfst) de felle kleuren. Vandaar ook dat in de winter het felle groen goed werkt in de winter.

In de herfst zijn er echter vaak andere omstandigheden door het vallen van de bladeren en de grote hoeveelheden regen. Het water kan dan erg vuil, troebel, donker en modderig worden. Om deze redden kan je dan beter, in tegenstelling tot normaal, donkere kleuren gebruiken om de forel te lokken. Aangezien het zicht van de forel dan erg slecht is, zal hij het donkere aas beter bemerken omdat hij hiervan de schaduw zal zien. Dit geldt dus speciaal bij donkere dagen in de herfst als het water troebel en modderig is. Dit is een belangrijke tip voor de herfst en is dus anders dan je normaal zou verwachten!

Ieder seizoen heeft zo z’n specifieke kenmerken. Vandaar ook dat ik de tips per seizoen voor jullie beschrijf. En dan kan er binnen een bepaald seizoen ook nog vanalles verschillend zijn, omdat er zoveel factoren belangrijk zijn voor het succesvol vissen op forel.

Herfsttip 3: Gebruik ook natuurlijke aassoorten
Daar waar kunstvliegen en powerbait heel goed kunnen werken, is het toch ook goed om in de herfst ook eens met natuurlijke aassoorten zoals meelwormen, maden en wasmottenlarven te proberen. Je zult er misschien meer geluk mee hebben. Probeer ze dus allebei uit en kijk welke het beste werkt.
Dit kan van dag tot dag verschillen, zoals ook het weer in de herfst van dag tot dag verschilt. De ene keer vang je meer met kunstaassoorten, de andere keer meer met natuurlijke aassoorten.

Herfsttip 4: Vis tijdens zonnige momenten
Tijdens de herfst kunnen de nachten flink koud worden en de temperaturen sterk onderuit gaan. Alhoewl de forel houdt van het koelere water, zal hij flink langzamer en dus minder actief worden als er echt vriestemperaturen komen. Probeer daarom ook te vissen op de warmste momenten van de dag en bij voorkeur als de zon schijnt. Een zonnige dag is niet alleen prettiger voor jouw zelf, maar de zon zal het koelere water ook iets opwarmen en de forel zal dan activer zijn. Vis je met foreldeeg, gebruik dan tijdens de zonnige dagen felle kleuren!

Herfsttip 5: Probeer drijvend te vissen
Met name voor stromende beken en rivieren is het goed om drijvend te vissen met meelwormen of kunstvliegen. Het natuurlijk door het water mee drijvende aas, is erg moeilijk om te weerstaan voor een forel in de herfst. De forel probeert z’n vet reserves nog snel even aan te vullen, voordat de winter zijn intreden doet, het metabolisme vertraagd, en hij dan minder voedsel nodig heeft.
Drijvend vissen kan dan erg succesvol zijn.

Herfsttip 6: Vis tijdens nieuwe maan en volle maan
De maanstand. Probeer hier ook eens rekening mee te houden. Veel vissers vergeten hoe belangrijk de maan is voor het succesvol vissen op forel en andere vissoorten. Probeer in de herfst je te concentreren op de nieuwe maan, met name de 3 tot 4 dagen rondom deze nieuwe maan. Dus check eerst eens de maanstand en plan daarop je vistrip. Je zult zien dat je in deze 4 dagen meer zult vangen.
De eerst volgende nieuwe maan zal zijn op 13 december 2012.
Naast de nieuwe maan is het ook goed vangen tijdens de dagen rondom volle maan.
De eerst volgende volle maan zal zijn op 28 november en daarna op 28 december 2012.
Waarom dit zo is? Daar komen we later nog op terug op deze website.

Wat is de nieuwe maan:
Nieuwe maan is een van de schijngestalten van de maan.
Als de maan precies tussen de aarde en de zon staat, is alleen de schaduwkant van de maan waar te nemen. De maan is dus feitelijk niet te zien.
Zonsverduisteringen treden alleen op tijdens nieuwe maan.

Na nieuwe maan (donkere maan), volgt wassende maan tot het eerste kwartier en dan volle maan, afnemende maan of krimpende maan tot het laatste kwartier en opnieuw nieuwe maan. Tijdens nieuwe maan als de Maan en de Zon, vanaf de Aarde gezien, samenstaan (in conjunctie staan), is de donkere helft naar de Aarde gekeerd. De volgende avonden staat bij zonsondergang een smalle maansikkel aan de westelijke hemel; na ongeveer een week is de boogafstand (elongatie, de hoek tussen de lijnen Aarde-Zon en Aarde-Maan) tot de Zon toegenomen tot ongeveer 90° en is de sikkel tot een halve cirkel geworden (eerste kwartier). Nog een week later is zij zover naar het oosten gelopen dat de Maan bij zonsondergang opkomt en vol is geworden. Weer een week later komt de Maan pas omstreeks middernacht op en is nog maar voor de helft verlicht (laatste kwartier). Daarna komt zij steeds later op en neemt steeds meer af om ten slotte alleen nog aan de oostelijke morgenhemel, vlak voor zonsopkomst, als een smal sikkeltje zichtbaar te zijn. Deze totale cyclus duurt gemiddeld 29,530 588 dagen.

Bron Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maan

Herfsttip 7: Hou je visstek schoon, ongeacht waar je gaat vissen!
Hou altijd je visstek visdraad vrij!
Dit kan o.a. d.m.v. Monomaster: Een zeer handig apparaatje om het langs de forelvisvijvers en langs de oevers van uw visstek visdraad vrij te houden. Wees zuinig op de natuur en de terreinen van de forelvisvijvers en schaf er ook één aan!
Zie voor meer info: De Monomaster: Altijd uw visstek visdraad vrij! >>

Deze forelvissen tips hebben mij geholpen om meer forel te vangen tijdens de herfst. Daar waar andere vissers het zeker niet zo goed deden. Ik wijd mijn succes van het forelvissen in de herfst dan ook aan deze zeer nuttige tips. Ik weet zeker dat ze ook voor jullie zullen werken.
Ik hoop jullie hiermee weer voldoende tips te hebben gegeven om nog meer forellen en zalmforellen te vangen. Succes!

Binnenkort volgen tips voor het forelvissen met de sprinkhaan, dus hou deze website in de gaten!

Veel forelvisplezier!
© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *