Hier kun je 10 hele nuttige tips lezen, geschreven door Guido Brauckmann en Rob Hemmelder, waarmee je ongetwijfelt meer forel zult gaan vangen en dus succesvoller gaat worden in het forelvissen!

Forel vistip 1. Zachte hengel of top

Vis met een “zachte” hengel, dat wil zeggen, vis met een hengel met een parabolische actie of een hengel met een gevoelige top. Met deze hengels voel je de aanbeet prima en krijgt de forel niet direct de volle weerstand wat bij een stugge top/hengel wel het geval is. Hierdoor zul je meestal de forel niet verliezen. Lengte van de hengel is geheel persoonlijk, mijn voorkeur gaat uit naar hengels vanaf 2.70 meter tot en met 3.90 meter. Hiermee kan je gemakkelijk een langere montage werpen en vissen.

Forel vistip 2. Lijnen

Gebruik bij het forelvissen een soepele, bij voorkeur, nylon hoofdlijn. Door de explosieve aanbeten van de forel en het springen van de vis na het zetten van de haak zal de rek in een nylonlijn veel klappen opvangen. In combinatie met de zachtere hengel wordt het verspelen van forel geminimaliseerd. Aangezien een forel een visueel ingestelde roofvis is, kan het gebruik van fluorcarbon op helder water zeker verschil maken. Hoofdlijnen dikker dan 0.20mm is absoluut niet nodig, hiermee kan een flinke zalmforel gevangen worden. Wanneer er alleen op forel gevist wordt is 0.16mm al voldoende toereikend.

Forel vistip 3. Dobbers

Kies voor gestroomlijnde dobbers en vis deze zo zwaar of licht als dat de vissituatie toelaat. Een gestroomlijnde dobber laat zich makkelijker slepen en heeft minder weerstand bij een aanbeet. Zorg er altijd voor dat de dobber goed afgelood is om de forel nog minder weerstand te bieden.

Forel vistip 4. Glazen werpgewichten

Tegenwoordig zien we dat er steeds meer glazen werpgewichten voor het forelvissen gebruikt worden, een positieve ontwikkeling. In combinatie met bijvoorbeeld een fluorcarbon lijn kan dit extreem effectief zijn. Enkele voordelen van glazen gewichten:

  • Glas is doorzichtig en dus nauwelijks te zien voor de forel.
  • Glas zinkt minder snel dan lood en is dus in meerdere waterlagen te vissen.
  • Glas “verliest”gewicht onder water, houd hiermee rekening met het afloden van een dobber. Boven water kan het volledige glasgewicht gebruikt worden voor afstanden werpen en onder water “zweeft” het waardoor het minder snel zinkt. Bijvoorbeeld: 2 grams dobber + 3 grams glaasje, 3 grams dobber + 5 grams glaasje.

Forel vistip 5. Onderlijnen

Gebruik een variatie in onderlijnen, in elke visserij maakt dit verschil net zoals bij het forelvissen. Probeer ook eens fluorcarbon onderlijnen, het is niet alleen minder zichtbaar maar een goede fluorcarbon is ook slijtvaster dan normaal nylon. Varieer ook in de lengte van de onderlijnen, gebruik bij het slepend vissen zonder dobber een langere onderlijn. Onderlijnen tot zelfs 2 meter zijn hier prima geschikt voor!

Forel vistip 6. Haken

Ook geen onbelangrijk onderdeel van het totaal. Naast de variatie in onderlijnen qua materiaal of lengte is een variatie in haken ook geen overbodige luxe. Stem daarom de haken af op het aas waarmee gevist wordt. Het is best verbazend om te zien hoeveel kleine haken er gebruikt worden voor het forelvissen, soms echt té klein. Kortstelige haakjes in de maten 12, 14 of 16 maken het inhaken alleen maar moeilijker dan nodig is. Vaak laat men de forel flink “slikken” na een aanbeet om er zeker van te zijn dat de forel in het net komt. Gevolg is dat er daarna enorm lang gepeuterd moet worden om de haak weer terug te krijgen wat meestal resulteert in het kapot trekken van de onderlijn. Neem een haak met een wat langere steel in bijvoorbeeld maat 6, 8 of 10 om meerdere aassoorten te kunnen vissen. Bij een langere steel is er ook meer ruimte voor het onthaken zonder de knoop te beschadigen.

Forel vistip 7. Aassoorten

Eén van de meest bekende aassoorten voor het forelvissen is waarschijnlijk wel het forellendeeg. Verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en geuren die allemaal vis vangen. Toch zijn er hiernaast ook tal van aassoorten die enorm goed kunnen vangen zoals; meelwormen, maden, bijenlarven/wasmotten, mestpieren, wormen, krekels, sprinkhanen en zalmeitjes. Er zijn zelfs verschillende imitaties op de markt van zowel natuurlijke aassoorten en voorgevormde deegwokkels om de forelvisser te bedienen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet op het verkeerde paard wedt en neem dus altijd meerdere aassoorten mee!

Forel vistip 8. Aanslaan

Een cruciaal punt binnen elke visserij wat nogal wat frustratie kan opleveren. Voor sommigen is dit een koud kunstje, die hebben dat zogenaamde fingerspitzengefühl en zetten keer op keer de haak zonder vis te verspelen. Helaas is dit niet voor iedereen van toepassing en wordt er voor de zekerheid (te) lang gewacht voordat er aangeslagen word met de eerder beschreven gevolgen in het stukje onderlijnen. Bij het vissen met deeg heeft de vis meestal wat meer tijd nodig om het aas goed in de bek te nemen in tegenstelling tot natuurlijk aas waarbij vrijwel direct aangeslagen kan worden. Probeer de aanbeet te “voelen” op de hengeltop, als de vis probeert weg te zwemmen met het aas zal er aan de top getrokken worden, dit is hét moment om de haak te zetten.

Forel vistip 9. Zonnebril

Neem een goede polariserende zonnebril mee naar de waterkant. Ook al is het geen stralend en zonnig weer, het zal je verbazen hoeveel meer je kan zien door de polariserende werking van de glazen.

Binnenkort volgen uitgebreide tips over het hoe en waarom van een zonnebril dragen!
Dus hou deze website in de gaten!

Enkele opmerkingen:

  • Wanneer een vis gevangen wordt, maak de vis eerst dood voordat je gaat onthaken. Voor het doden van een forel volstaat een stevige tik op de kop met een knuppeltje. Behandel de gevangen vis met respect, gebruik een schepnet en laat de vis niet onnodig lijden.
  • Bewaar de gevangen vis niet in een leefnet, het gebruik hiervan is erg achterhaald en kan bovendien ziektes verspreiden. Gebruik een fatsoenlijke koelbox, de vis wordt immers voor consumptie gebruikt!
  • Neem een polariserende zonnebril mee naar de vijver, je zult er versteld van staan hoeveel meer vis je kan waarnemen en misschien daardoor ook kan vangen!
  • Naast de bekende glazen werpgewichten komen er ook steeds meer varianten op de markt met ratels erin. Deze ratels imiteren het geluid van het voeren met forelpellets wat de vis vanuit de kwekerij gewend is, iets om zeker te proberen!

Met dank aan Guido Brauckmann en Rob Hemmelder!

Kijk hier voor nog veel meer tips over het forelvissen >>
Lees hier hoe andere forelvissers vissen op forel in Q&A. De BF’ers aan het woord! >>

© Tekst / Fotografie: Guido Brauckmann / Rob Hemmelder / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.nl
Geplaatst op: 2 maart 2013 @ 03:00

One comment

  1. RvRossum

    Mooie informatie voor de (beginnende) forelvisser. Helaas willen d e afbeeldingen in WIN10 niet laden…..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *